Werkschoenen verplicht! En dan?

Het belang van de juiste werkschoenen

 

Het beroep van de meeste werknemers eist van dat ze een groot deel van de dag op de been zijn. Sommige voeten brengen zelfs meer tijd door in veiligheidsschoenen dan in privé-schoenen.

 

Voetblessures kunnen snel optreden als er verkeerde werkschoenen worden gedragen. Schoeisel dat te strak zit, te zwaar is, te veel wrijving geeft, of onvoldoende thermische bescherming biedt, kan de drager op korte termijn ongemak en op lange termijn gezondheidsproblemen geven.

 

De juiste keuze (veiligheidsklasse) maken

 

Er zijn meerdere soorten werkschoenen. De verschillende soorten voorzien in de verschillende risico’s waar men aan bloot kan worden gesteld. Zo zijn er werkschoenen die water- en vloeistofafstotend of zelfs waterdicht zijn. Dergelijke schoenen worden gedragen in omgevingen waar gewerkt wordt met gevaarlijke stoffen, zoals de chemie of laboratoria. Ook kunnen werkschoenen extra geïsoleerd of gevoerd zijn om bescherming te bieden tegen kou of hitte. Weer andere werkschoenen zijn antistatisch of voorzien van een antislipzool. Antistatische werkschoenen komt men vaak tegen in organisaties waar met elektronische apparatuur of elektronische circuits wordt gewerkt, terwijl antislipschoenen veelvuldig in de horeca worden gedragen.

 

Welke veiligheidsklasse heb ik nodig?

 

Alle werkschoenen (en -laarzen) met een bepaalde veiligheidsklasse moeten altijd beschikken over een beschermende neus. Daarnaast moet elke veiligheidsklasse voldoen aan bepaalde eisen binnen de EN ISO 20345 + EN ISO 20347 normeringen.

Werkschoenen kunt u onderverdelen in verschillende veiligheidsklassen. Voor ieder beroep zijn er weer andere werkschoenen verplicht. Hieronder staan de veiligheidsklassen omschreven:

 

  • S1 werkschoenen hebben een veiligheidsneus. De veiligheidsneus zorgt ervoor dat uw tenen beschermd worden. Verder zijn de werkschoenen antistatisch en nemen energie op in de hak. Let op: werkschoenen die voldoen aan de S1 veiligheidsnorm zijn geschikt voor een droge werkomgeving.
  • S1P werkschoenen hebben net als de S1 werkschoenen een veiligheidsneus, maar ook nog een veiligheidszool. S1P werkschoenen zijn verder antistatisch, nemen energie op in de hak en zijn niet geschikt voor een werkomgeving die nat of vochtig kan worden.
  • S2 werkschoenen zijn hetzelfde als S1 werkschoenen, maar hebben daarnaast een verhoogde weerstand tegen het binnendringen van water. Deze veiligheidsschoenen zijn dus wel geschikt voor gebruik in vochtige omstandigheden of op plaatsen waar het vochtig kan worden, zoals buiten.
  • S3 werkschoenen zijn een combinatie van S1P en S2 schoenen. Deze waterbestendige werkschoenen met veiligheidsneus, en –zool worden het meest gebruikt en besteld en dat komt, omdat ze voor vele werkomstandigheden geschikt zijn.
  • S4 werkschoenen zijn weer hetzelfde als S1 werkschoenen, maar de schoenen of laarzen zijn gemaakt van PU, rubber of kunststof materialen en zijn daardoor waterdicht.
  • S5 werkschoenen zijn hetzelfde als S4 schoenen, maar hebben ook nog een tussenzool en een antislipprofiel. Deze schoenen zijn dus het meest veilig.

 

Afhankelijk van de sector waarin u werkt, zijn veiligheidsschoenen wel of niet verplicht om te dragen. Enkele branches waar dit voor veel functies / beroepen wel verplicht is, worden hier omschreven:

 

  • Zorgsector: Wanneer u in de zorg werkt is het vooral belangrijk dat de schoenen voorzien zijn van een antislipzool en een comfortabele loopzool. Daarnaast moeten de werkschoenen hygiënisch en waterafstotend zijn. Denk hierbij aan speciale, veilige klompen.
  • Facilitaire sector: In de facilitaire sector geldt dat de schoenen goede stabiliteit moeten bieden. Voor sommige taken is het belangrijk dat de werkschoenen waterdicht en waterafstotend zijn. Een antislipzool is erg handig, omdat de grond soms nat kan zijn waardoor het glad wordt.
  • Voedingsindustrie: In de voedselindustrie is het verplicht om veiligheidsschoenen te dragen. U kunt kiezen uit werklaarzen, werkschoenen of klompen. Voor schoenen en klompen worden de S2 en S3 normeringen gehanteerd. Afhankelijk van de functie / het beroep kan de normering verschillen.
  • Retail- / winkelsector: Werkt u in een winkel? Dan staat u vaak lange tijd achter elkaar. Een goede loopzool en hoog model bieden stabiliteit en comfort. Een veiligheidszool is vaak niet nodig, maar een veiligheidsneus is wel handig. Een S1 werkschoen is dus al voldoende.
  • Metaalsector: Werkt u met metaal? Dan is het extra belangrijk dat de veiligheidsschoenen ook bestand zijn tegen hitte. Zeker als u bijvoorbeeld lasser bent; daarvoor bestaan speciale laswerkschoenen. Het dragen van de schoenen kan grote problemen door het werken met gevaarlijke machines voorkomen. Afhankelijk van de functie / het beroep kan de normering verschillen.
  • Horecasector: In de horeca geldt dat schoenen waterdicht en waterafstotend moeten zijn. Een antislipzool is erg handig, omdat de grond soms nat kan zijn waardoor het glad wordt. Werkt u in de bediening, dan is het uiterlijk van de schoen ook belangrijk Voor de horeca zijn er diverse normeringen verplicht per soort functie / werk.
  • Magazijn / logistieke sector: Werkt u in een magazijn? Dan heeft u waarschijnlijk vaak te maken met zware materialen zoals bijvoorbeeld pallets. Om te voorkomen dat deze materialen op uw voeten vallen en voor schade zorgen zijn werkschoenen met de normeringen S1, S1P, S2 of S3 verplicht. Afhankelijk van de functie / het beroep kan de normering verschillen.
  • Schilders-/stukadoorssector: Schilders en stukadoors dragen vaak witte schoenen, omdat het dan niet opvalt als er verf of stucwerk op de schoen zit. Verder is het handig als de schoenen gemakkelijk aan en uit te trekken zijn. Mocht er namelijk verf onder uw schoen zitten dan kunt u de schoen snel uittrekken en schoonmaken. Waterbestendige of zelfs waterdichte werkschoenen zijn handig, een veiligheidszool is vaak niet nodig.
  • Transportsector: Binnen de transportsector worden vaak werkschoenen met een hoger model gekozen. Door het springen van de laadkleppen is voldoende steun voor de enkels essentieel. Ook een goede antislipzool is belangrijk. Binnen de transport gelden dezelfde normeringen als hierboven genoemd, namelijk: S1, S1P, S2 en S3. Afhankelijk van de functie / het beroep kan de normering verschillen.
  • Autobranche: In de autobranche is het belangrijk dat de zolen oliebestendig zijn. Het kan soms glad zijn dus een antislipzool is ook niet onbelangrijk. Een lage werkschoen kan prettig zijn omdat u met enige regelmaat gebukt of gehurkt te werk gaat.
  • Beveiligingsbranche: Werkschoenen voor in de beveiligingsbranche moeten vaak geheel metaalvrij zijn. Het is handig voor mensen die werken bij bijvoorbeeld detectiepoortjes; deze zullen dan niet iedere keer afgaan. Verder staat of loopt u veel op een dag. Goede ondersteuning is dan erg belangrijk.
  • Bouwsector: In de bouw zijn werkschoenen met de S3 normering verplicht. Voor werklaarzen binnen de bouw geldt een verplichte S5 normering.

Denkt u eraan dat het onderwerp veiligheidsschoeisel ook opgenomen dient te zijn in uw RI&E? U dient namelijk aan te kunnen tonen dat de juiste keuze is gemaakt. Komt u er niet uit of weet u geen juiste keuze te maken, neem dan contact met ons op; onze specialisten zullen u vrijblijvend adviseren.