Vijf tips voor een stressvrije vakantie

Met de zomer in aantocht breekt voor veel mensen de vakantietijd aan: even gas terugnemen. Maar je weet nog van vorige vakanties dat je jezelf dan nog steeds gejaagd voelt en maar moeilijk tot rust komt. Ervaar je op dit moment veel stress  op je werk, dan is die stress tijdens jouw vakantie niet zomaar verdwenen. Bij sommige mensen komt er juist veel spanning vrij in zo’n periode van rust. Het is dan ook een bekend verschijnsel dat mensen ziek worden op hun vakantie. En je hebt die vakantie nou net juist zo hard nodig om uit te rusten, te herstellen en vanuit een ander perspectief te zien. 5 tips om vitaal en stressvrij op vakantie te gaan (… en te blijven).

 

TIP 1: Een goede voorbereiding

 

Met een goede persoonlijke voorbereiding haal je meer uit je vakantie en is de kans groter dat je met volle teugen kunt genieten. Als je op het werk taken en verantwoordelijkheden krijgt, maak je een plan, overleg je met collega’s en plan je jouw tijd in je agenda. Vaak ontbreekt die voorbereiding als je op vakantie gaat. In dit geval de persoonlijke voorbereiding: hoe ga je ontspannen op vakantie en hoe zorg je ervoor dat jouw team goed functioneert als jij weg bent?

 

Laat collega’s weten wanneer je met vakantie gaat en maak afspraken over wie voor welk project of welke taak aanspreekpunt is. Maak een lijst en breng prioritering aan. In de weken voor vertrek werk je aan zaken die echt af moeten. Is het werkelijk belangrijk en urgent? Wat moet jezelf afhandelen en wat kun je delegeren of misschien laten? Maak een goede planning zodat je in de week voorafgaand aan jouw vakantie niet meer in de avonden hoeft te werken. Ga op tijd naar huis.

 

Tip 2: Schrijf je problemen van je af

 

Het is niet slim om met ‘unfinished business’ op vakantie te gaan. Piekeren over je werk kan net zo stressvol zijn als het werk zelf. Deze stress kan allerlei lichamelijke reacties op gang brengen. Denk aan stressreacties als vechten, vluchten en verstijven. De energie die het lichaam aanmaakt en de hormonen (adrenaline en cortisol) die op stressmomenten vrijkomen zijn niet in alle situaties nodig en een teveel aan cortisol kan je lichamelijk ziek maken.

 

Schrijf een paar dagen voordat je vertrekt op waar je nog mee zit. Op deze manier schrijf je het uit je systeem.

 

Tip 3: Positieve energie

 

Neem in alles wat je doet kleine stapjes en vergeet de dingen niet waar je energie van krijgt. Met positieve energie kun je bergen verzetten, maar let er dan wel op dat je het werk opdeelt in kleine delen. Op die manier overzie je alles beter en voorkom je een opgebrand gevoel. Bij het ervaren van positieve gevoelens, maken we meer gelukshormonen aan. Deze gelukshormonen zorgen er onder andere voor dat je veerkrachtiger bent.

 

Maak eens een lijstje met energiegevers en sta iedere avond even stil bij wat het fijnste moment van de dag was. Bijvoorbeeld positieve gedachten over leuke collega’s of projecten die succesvol zijn afgerond. Het maakt je energieker en gelukkiger.

 

Tip 4: Heldere verwachtingen

 

In een wereld waar iedereen bereikbaar is, is het moeilijk om je af te sluiten van werk. Toch kun je hierin een keuze maken. Telefoon wel of niet uit, mail wel of niet checken? Probeer je op jouw vakantie zo min mogelijk met werk bezig te houden. Doe alleen dingen die echt niet kunnen wachten en maak daar vooraf duidelijke afspraken over. Het is belangrijk dat de verwachtingen helder zijn. Als je er duidelijke afspraken over hebt gemaakt, is het helemaal niet zo erg om op een bepaalde dag even je mail te bekijken.

 

Bepaal dus vooraf wanneer je iets gaat doen, hoe lang en welke taken je gaat doen. Doe dit maximaal 1 uur per dag. Stem ook af met diegene met wie je op vakantie bent wat je gaat doen aan werkzaamheden. Dit om irritaties te voorkomen.

 

Tip 5: Trap op de rem

 

Naarmate de vakantie nadert, loopt de stress om alles op tijd af te hebben ook op. Door de stress maak je vaak minder goed onderscheid tussen hoofd- en bijzaken met als gevolg dat je maar door bikkelt en doodmoe op vakantie gaat. Door de constante adrenaline- en cortisolafgifte ben je al een halve week verder om los te komen van je werk en dat is natuurlijk zonde van de vakantie. Trap dus alvast op de rem vóórdat je op vakantie gaat om afkickverschijnselen te voorkomen. Jouw lijf en hoofd kunnen behoorlijk last hebben van die overgang van drukte naar rust.

 

Doe wat vaker een ademhalingsoefening tussendoor om zo lichamelijk en mentaal op de rem te trappen. Jouw ademhaling beïnvloeden is een effectieve techniek om de lading van een stressreactie te halen en vanuit veerkracht te reageren. Het is een eenvoudige oefening die direct ont-stressend werkt. De combinatie van jouw aandacht richten op jouw hartgebied en tegelijkertijd wat dieper en rustiger ademhalen haalt de energie weg bij onprettige gedachten en gevoelens. Je onderbreekt de automatische stressreactie van jouw lichaam en begint jouw zenuwstelsel te synchroniseren. Dit zorgt direct voor meer rust in je hoofd.
Stap 1 – Verplaats je aandacht naar het gebied rond je hart.
Stap 2 – Stel je voor dat je in- en uitademt door je hartstreek (5 seconden in en 5 seconden uit)

 

Balans tussen energiegevers en energienemers

 

Op vakantie bouw je energiereserves op die je later op jouw werk weer nodig zult hebben. Een ontspannen vakantie is dus het middel bij uitstek om energiereserves weer aan te vullen.

 

De balans tussen energiegevers en energienemers is belangrijk om jouw werk goed te kunnen uitvoeren. Ieder mens heeft ontspanning nodig om goed te kunnen werken, maar een beetje stress is helemaal niet erg. Het zorgt ervoor dat je kunt concentreren en scherp blijft. Te veel aan stress kan wel voor problemen zorgen, omdat jouw immuunsysteem daardoor wordt aangetast. Het is dus belangrijk om daar een goede balans te vinden.

 

(Auteur: Eline Wierstra, High Performance- en Vitaliteits coach www.baseline-coaching.nl)