Rookmelder thuis verplicht vanaf 01-07-2022

Vanaf 1 juli 2022 is het voor iedereen verplicht om thuis op iedere bouwlaag rookmelders op te hangen. Bij brand vallen de meeste slachtoffers door het inademen van rook. Het redden van levens is dan ook het doel van deze nieuwe regelgeving.

 

Voor nieuwbouwwoningen gold de plicht al sinds 2003. Nu legt de overheid het vanaf 1 juli ook op voor bestaande woningen. Woningeigenaren zijn zelf verantwoordelijk voor het ophangen van de rookmelders. Bij huurwoningen is de verhuurder verantwoordelijk.

 

Aandachtspunten rookmelders

  • Hang rookmelders aan het plafond; rook gaat omhoog.
  • Hang minimaal een rookmelder op elke verdieping van je woning.
  • Hang rookmelders niet in de directe nabijheid van de keuken; dan is de kans groot dat de melder afgaat tijdens het koken of bakken.
  • Voorkom dat rookmelders op vochtige plaatsen worden opgehangen.
  • Test met enige regelmaat of de rookmelders het doen; dit kan door het testknopje in te drukken.
  • Vervang rookmelders minimaal eens per 10 jaar.

Brand kan razendsnel om zich heen grijpen en uitbreiden. Binnen enkele minuten kan bijvoorbeeld een woonkamer volledig in brand staan. Dit komt doordat oppervlakken en materialen in de nabijheid van de (beginnende) brand na een tijdje zo heet worden, dat er zogeheten flashovers ontstaan. Dit houdt in dat de vlammen niet letterlijk in aanraking hoeven te komen met de oppervlakken en materialen, maar dat deze door de hitte ”op afstand” vlam zullen vatten.