Energiedrankjes; waarom je er doodmoe van wordt

Worden er binnen uw bedrijf veelvuldig energiedrankjes genuttigd? Staat het in de schappen van uw (bedrijfs)kantine omdat u ook denkt dat het vleugels geeft? We zetten enkele feiten op een rij, bekijken de ingrediënten en het effect van energiedrankjes op uw medewerkers.

 

Wat zit er eigenlijk in energiedranken waardoor je er een stoot energie van krijgt? Simpel: in de meeste gevallen bevatten ze veel suiker en veel cafeïne. Een driedubbele espresso met veel suiker heeft dus hetzelfde effect. Je moet dan toch al gauw zo’n zeven theelepels suiker in je kopje gooien, want zoveel suiker zit er doorgaans in een gemiddeld energiedrankje.

 

Te veel aan cafeïne en suiker sloopt op termijn je energie

 

Het drinken van een blikje energiedrank geeft je altijd een flinke stoot dopamine; dat is een neurotransmitter (hormoon) die in je hersenen wordt aangemaakt om je te belonen voor die energieboost. Dit geeft een lekker gevoel, vandaar we er zo makkelijk aan verslaafd raken. Een lading suiker zorgt ook voor een grote hoeveelheid glucose in je bloedsuiker. Dit moet door het hormoon insuline naar je cellen worden gebracht want daar kan het pas worden omgezet in energie. Steeds weer een piek in je bloedsuiker vraagt steeds weer aanmaak van insuline. Dit proces kost je lichaam veel energie. Het betekent vooral een aanslag op je alvleesklier die steeds weer insuline moet aanmaken.

 

Energiedrank en de werking van je immuunsysteem

 

Minstens zo belangrijk is, dat de werking van je immuunsysteem halveert als je vaak veel suiker in je lichaam stopt. Je immuunsysteem heb je niet alleen nodig om griepaanvallen te ontlopen, maar vooral om chronische ontstekingen in je lichaam buiten de deur te houden. Hoe slechter je immuunsysteem werkt, hoe groter de kans op chronische ontstekingen. Hierdoor liggen allerlei chronische ziektes op de loer, waarvan een auto-immuunziekte er maar eentje is.

 

Je immuunsysteem zit voor 80% in je darmen. Het is dus duidelijk dat er van alles in je darmen gebeurt als je veel suikers eet of drinkt. Met name je darmflora verandert. Darmbacteriën zijn net mieren: als je ze te eten geeft wat ze lekker vinden dan vermenigvuldigen ze zich. Er zijn vriendelijke bacteriën die dol zijn op plantaardige vezels maar ook minder vriendelijke bacteriën die dol zijn op suikers. Als je deze regelmatig ‘voert’ komen er steeds meer van en zullen ze massaal om suikers gaan zeuren. Dit voelt als een suikerverslaving, maar in feite is het je darmflora die verslaafd is.

 

Energiedrank maakt hongerig en dik

 

Iedere dag opnieuw veel glucose in je bloedsuiker brengen, betekent een vergrote kans dat je cellen ‘doof’ worden voor insuline. Dit noemen we insulineresistentie en dat is de voorloper van diabetes 2. Op dit moment schat men in dat 50% van de Nederlanders insulineresistent is. Insulineresistentie geeft niet alleen een voortdurend zeurend hongergevoel (je cellen snakken immers naar de energie die ze niet krijgen) maar het is dan bovendien onmogelijk om af te vallen. Met insuline in je bloed wordt er geen vet verbrand. Overgewicht is een grote sloper van je energieniveau. Bovendien is dit het type honger dat niet gestild wordt met broccolisoep of een salade, maar door een pak koekjes of een Big Mac.

 

Energiedrank verlaagt je neurotransmitter orexine

 

Naast dopamine is er nog een neurotransmitter die meteen reageert op je energiedrank en dat is orexine. Orexine geeft je een gevoel van ‘volop energie’, zin om aan de slag te gaan, positief, wakker en alert zijn. Precies wat je wilt dus. Helaas verlaagt een lading suiker (7 klontjes in 1 blikje) nou juist de aanmaak van orexine. Gebrek aan orexine geeft je een gevoel van lusteloosheid, slaperigheid, vermoeidheid en het kan zelfs leiden tot gevoelens van depressie en chronische vermoeidheid.

 

Energiedrank beschadigt je mitochondriën

 

Je mitochondriën zijn de energiecentrales in je cellen. Steeds opnieuw veel suiker in je lichaam betekent een grote kans op chronische ontstekingen. Chronische ontstekingen betekenen een continue aanval op je mitochondriën. Deze kunnen daardoor minder energie produceren en alle energie die ze nog wel kunnen produceren wordt altijd eerst gebruikt om de cel in leven te houden. Vooral fructose verlaagt de aanmaak van energie in je mitochondriën. Dit betekent dat er weinig energie over is om jou ‘s avonds vanuit je werk veilig door het drukke verkeer naar huis te loodsen. Met het eten en drinken van veel suikers beroof je dus letterlijk je lichaam van energie.

 

Om suiker veilig uit je lichaam te krijgen zijn verschillende vitamines en mineralen nodig, waaronder de belangrijke B-vitamines en het mineraal magnesium. Je mitochondriën hebben deze allebei hard nodig, want in het omzettingsproces van voedingsmoleculen naar energie zijn ze nodig als co-enzymen. Je hebt B-vitamines en magnesium dus letterlijk nodig om energie aan te kunnen maken, maar ook om suiker uit je lichaam te krijgen. Zo zie je hoe tegenstrijdig het werkt om energie proberen te halen uit een drankje dat bol staat van de suiker. Op korte termijn even extra energie gaat ten koste van een gelijkmatige voortdurende stroom van energie op de langere termijn.

 

Cafeïne in energiedrank verlaagt je normale energieniveau

 

Er is nog een interessant hormoon: adenosine. Dit stofje wordt ‘s avonds aangemaakt om je slaperig te maken. Als je ‘s middags veel cafeïne binnen krijgt (cafeïne blijft 8 uur in je bloed), krijgen je hersenen dit signaal niet goed door: het wordt geblokkeerd door het stimulerende effect van de cafeïne. Je hersenen reageren hierop door zowel meer adenosine maar ook meer adenosinereceptoren aan te maken: de ontvangstations voor dit stofje. Hierdoor word je extra gevoelig voor adenosine, waardoor je dus steeds meer cafeïne nodig hebt om alert te blijven.

 

Belangrijk gevolg hiervan is dat wanneer je even geen cafeïne gebruikt, je door de overdosis en gevoeligheid voor adenosine constant een lager niveau van energie zult ervaren. Met andere woorden: chronische cafeïnegebruikers hebben hun normale energieniveau verlaagd! Als ze cafeïne gebruiken voelen ze daarna wel een toename van energie, maar eigenlijk geeft deze boost de hoeveelheid energie die ze anders sowieso dagelijks zouden kunnen ervaren! Ze gaan van een laag niveau naar wat hun normale niveau zou kunnen zijn in plaats van een normaal niveau naar een piekniveau. Hun dagelijkse energieniveau is veel lager dan het zou kunnen zijn door steeds weer cafeïne te gebruiken.

 

Meer energie? Verminder koffie, stop met energiedrankjes

 

Iedere dag veel cafeïne en suiker is dus niet handig voor een normaal energieniveau. Bedenk dat alles waar je verslaafd aan bent iets met je doet wat niet helemaal gezond is.

 

Stop vandaag dus nog met het drinken van energiedrankjes, in ieder geval binnen uw bedrijf. Neem maatregelen en verban deze kortdurende oppeppers van de werkvloer en de kantine. Informeer uw medewerkers waarom u deze maatregel genomen hebt; u bent tenslotte verantwoordelijk voor de veiligheid en gezondheid van het personeel binnen uw bedrijf. Weet wel, uw personeel zal er meer energie door krijgen!